Kantlijn
In de kantlijn vindt u geplande aanvullingen en wijzigingen.
|
Welkom
Deze site geeft inzicht in bid management. En geeft antwoord op de vraag: 'hoe maak ik een winnende offerte?'
Wat is bid management
Bid management betekent zoveel als zorgen dat een goede offerte op tijd bij een potentiële klant ligt. 'Op tijd' lijkt helder -vóór de uiterste inleverdatum- maar ook daar is wellicht uitstel mogelijk, zeker als dat de aanbieding (voor beide partijen) ten goede komt. Maar wat is een 'goede offerte'? De laagste prijs, de hoogste kwaliteit, goede referenties of een verzorgde presentatie? Uiteraard is het niet een van deze zaken maar een combinatie in de juiste op de klant én de vraag afgestemde proporties.
Winnend bid
Voor bedrijven is het van levensbelang om goede offertes te maken. Hier gaat dan ook veel tijd en geld in zitten. Een winnend bid is echter meer dan een goede offerte. Het betekent namelijk dat de offerte béter is dan dat van alle andere aanbieders. Dit betekent dat bij het maken van een offerte niet alleen moet worden gekeken naar de kwaliteit van het eigen product en de eigen offerte. Ook de concurrentie en de relatie met de klant moeten hierin worden meegenomen.
Keuzes maken
Bid management is dus niet zomaar het op tijd afleveren van een goede offerte. Het is vooral een proces van keuzes maken, zorgen voor een winnend bid én op tijd afleveren bij de klant.
De eerste keuze wordt direct gemaakt bij ontvangst van de aanvraag of het 'zien' van een kans; wel of niet bieden! Als er gekozen wordt om te bieden, start het werkelijke bid management traject. En tijdens dit traject moet steeds opnieuw de vraag worden gesteld: wel of niet doorgaan? Het spreekwoord luidt niet voor niets: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!
Een offerte brengt echter ook risico's met zich mee. Een bedrijf verplicht zich hiermee immers om goederen en/of diensten te leveren tegen bepaalde voorwaarden. En wat als deze niet kunnen worden nagekomen? Ook als de offerte gereed is moet daarom de eerste keuze nogmaals worden gemaakt: wel of niet bieden! |
Nieuws »
Ontwikkeling TenderNed
Uiterlijk volgend jaar verloopt het hele aanbestedingproces elektronisch via TenderNed: van het publiceren van de (voor)aankondiging tot en met de gunning van de opdracht.
In 2012 moet TenderNed over extra mogelijkheden beschikken waardoor het systeem werkt als online marktplein: ondernemingen kunnen hun bedrijfsgegevens opnemen in het bedrijfsdossier en elektronisch inschrijven op een aanbesteding. Volgens planning biedt TenderNed in hetzelfde jaar volledige digitale ondersteuning van het aanbestedingsproces en kunt u elektronisch onderhandelen, veilen en loten.
DEFENSIE & VEILIGHEID
De nieuwe 'aanbestedingswet op het gebied van defensie en veiligheid' moet leiden tot een open en trans-parante Europese markt voor defensie- en veiligheidsmateriaal waarin sprake is van meer concurrentie en gelijke concurrentievoorwaarden, ook in de de toeleverings-keten. |